Conform curatorului de la Brooklyn Museum, Edward Bleiberg, care a investigat fenomenul bizar, această formă de mutilare ar fi putut fi lucrarea jefuitorilor de morminte care încercau să prevină răzbunarea spiritelor furioase, scrie Daily Mail.
Deşi o trăsătură proeminente este susceptibilă la deteriorări din cauze naturale, mai ales pe perioade îndelungate de timp, nasurile zdrobite sunt comune şi în scene inscripţionate pe tăbliţe plate.
Consecvenţa în distrugere indică faptul că a fost făcută cu un scop, nefiind nici doar acte întâmplătoare de agresiune.
Expoziţia lui Bleiberg de la muzeu, care se va lansa în viitorul apropiat, se concentrează pe artefacte din timpul faraonilor Hatşepsut, care a condus Egiptul din anul 1478 până în 1458 î.e.n. şi Akhenaton (1353 – 1336 î.e.n.).
Pentru egiptenii antici, se credea că sculpturile sunt recipiente pentru sufletul persoanei care le reprezenta. Prin zdrobirea unei părţi a statuii, vandalii credeau că pot „dezactiva forţa unei imagini”, a precizat Bleiberg. „Partea avariată a corpului nu îşi mai putea îndeplini rolul. Astfel, prin distrugerea nasului, statuia îşi pierdea capacitatea de a respira”, a adăugat acesta.
În descrierea expoziţiei se mai adaugă şi că „va arăta că distrugerea intenţionată a obiectelor, o practică ce continuă şi astăzi, este derivată dintr-o perioadă în care percepţia imaginilor nu era doar o formă de reprezentare, ci erau şi recipiente pentru energie spirituală puternică”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperire de excepţie în Egipt într-un complex funerar. ”Poate fi numită o senzaţie”
O statuie remarcabilă a unui sfinx a fost descoperită în Egipt
Descoperire FASCINANTĂ în Egipt, la intrarea într-un mormânt. ”Este unică şi spectaculoasă”